4 Aralık 2010 Cumartesi

İsrail'e giden uçak Haydarpaşa'ya gidemedi

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, "Sayın Başbakanımız talimatı verdikten sonra hiç tereddüt yaşamadık. 'İsrail'de yangın var. İki uçak kaldıracaksın insani bir şey.' dendi bizde hemen hazırlandık." dedi. Yaklaşık 25 yıldır kiralık uçaklarla havadan orman yangınlarına müdahale eden Türkiye, son bir yıldır tamamen kendi uçaklarıyla bu işi yapar hale geldi. Kahveci, Akdeniz sahasındaki bütün ülkelerin orman yangınlarına müdahale edebilecek sınır ötesi güç haline geldiklerini söyledi.

İki yıl önce Orman ve Çevre Bakanlığı'nın 7 yıllığına ihale yapması bir anda Türkiye'yi orman yangınlarına müdahale konusunda dünyanın sayılı ülkeleri arasına soktu. İhaleyi alan yerli bir firma olan Türk Hava Kurumu (THK) 7 yıl gibi uzun bir süreyi de göz önüne alarak yatırıma gitti. THK yaklaşık 5-6 ton kapasiteli CL-215 turbo uçaklardan alarak Çevre ve Orman Bakanlığı'nın hizmetine sundu. Ankara'daki Türkkuşu tesislerinde her an yangına müdahale için kalkışa hazır bekletilen 7 tane CL-215 tipi yangın söndürme uçağı bulunuyor. Bu uçaklar herhangi bir pompa istasyonuna gerek duymaksızın, deniz ya da bir göle süzülerek 30 saniyenin altında bir sürede suyu emerek 6 ton kapasiteli tankerini dolduruyor ve ulaştığı yangın bölgesine 3 -5 saniyede boşaltabiliyor.

Türkiye'nin elinde ayrıca 15 küçük uçak daha bulunuyor. Bunlar ise deniz ya da gölden suyunu alamıyor. Piste indikten sonra pompa istasyonlarından yaklaşık 1 ton su yükünü alıyor. Aynı zamanda 'sınır ötesi yangın söndürme uçakları' adı verilen bu uçaklar, 5 saat boyunca havada kalarak İsrail'e ulaştı. Türkiye'nin gururu haline gelen CL-215 uçakları, özellikle 2010 yılından itibaren başta Rusya ve Yunanistan olmak üzere Suriye, Gürcistan, KKTC, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve bazı Balkan ülkelerindeki yangınlara yardıma gitti.

İSRAİL'E YANGINA GİDEN UÇAKLARI FRANSA KİRALAMAK İSTEDİ

Her ne kadar İsrail Dışişleri Bakanı Liberman'ın ''Biz yardımı Almanya'dan istedik, onlar Türkiye'yi önerdi'' dese de İsrail'e yakın coğrafyada Türkiye'den başka bu uçaklara sahip ülke bulunmuyor. İtalya ve İspanya dışında Akdeniz ülkelerinden sadece Türkiye'de sınır ötesi yangın söndürme timi uçakları var. Fransa'nın bile Türkiye'den geçtiğimiz dönemde bu uçakları kiralamak istediği, ancak son anda bundan vazgeçtiği biliniyor.

Önümüzdeki süreçte komşu ülkelerin, Türkiye'nin öncülüğünde orman yangınları konusunda çeşitli anlaşmalara imza atmaları bekleniyor.

HAYDARPAŞA YANGININA NEDEN HAVADAN MÜDAHALE EDİLMEDİ?

Haydarpaşa tren garı yangını sonrası 'neden havadan uçaklar müdahale etmedi' sorusuna uzmanlar, 'havadan uçakla müdahalede eğer bina gözden çıkarılmışsa ve çevresi kurtarılmak isteniyorsa havadan söndürme yapılabilir, onun haricinde bir binaya uçakla su boşaltmak doğru değil, o gün uçaklar hazır bekletilmesine karşın, Haydarpaşa tarihi bir bina özelliğini taşıdığı için, havadan basınç oluşturacak şekilde suyun boşaltılması çatının, hatta binanın çökmesine neden olabilirdi' sözleri ile açıklık getiriyor.

"YANGIN SÖNDÜRMEDE EN BAŞARILI ÜLKEYİZ"

Akdeniz ülkeleri içinde yangın söndürmede en başarılı ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayan Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, Türkiye'nin orman yangınlarıyla mücadelede çok önemli bir ülke haline geldiğini söyledi. Kendi sınırları içinde orman yangının 15-20 saniyede haber veren bir sistem kurduklarını ifade eden Kahveci, yangın yönetim sistemi içerisinde çalışan 45 hava aracıyla yangınlara müdahale ettikleri bilgisini verdi. Bu araçların 5 tanesinin amfibik yangın söndürme uçağı olduğunun altını çizen Kahveci, 21 tane de su atar ve 25 kişi taşıyabilen helikopter kiraladıklarını belirtti. İsrail'deki yangına da 2 amfibik yangın söndürme uçağı gönderdiklerini vurgulayan Kahveci, İsrail'in talep etmesi halinde Mersin'e de karadan sınır ötesi yangın söndürme ekiplerini konuşlandırdıklarını ifade etti. Akdeniz ülkelerinin Türkiye'deki yangın söndürme ekiplerinin gücünün farkında olduğunu söyleyen Kahveci, "Fransızlar bile yangın söndürme teknikleri için bizden bilgi alıyorlar. Suriye, Yunanistan'daki yangınlara da biz müdahale etik. Akdeniz bölgesindeki sadece kendi ormanlarımızı değil komşu ve uzak ülkelerdeki orman yangınlarına da her zaman müdahale edebiliriz. Bu konuda sınır ötesi güç haline geldik." dedi.

MAVİ MARMARA DOLAYISIYLA TEREDDÜT YAŞAMADIK

Mavi Marmara saldırısı sebebiyle uçakları kullanacak pilotların İsrail'e yardım konusunda tereddüt yaşayıp yaşamadıkları sorusuna Kahveci, "Sayın Başbakanımız talimatı verdikten sonra hiç tereddüt yaşamadık. 'İsrail'de yangın var. İki uçak kaldıracaksın insani bir şey.' dendi bizde hemen hazırlandık. Yanan ormanlar, bütün dünyanın ortak değerleridir. Başbakanımız ve Bakanımız olaya öyle bakıyor. Ormanların yok olmasından sadece o ülke değil bütün dünya zarar görüyor. Talimat çerçevesinde ekipler hazırlandı tereddüt etmeden iki uçak 11 mürettebat İsrail'e gittiler." değerlendirmesi yaptı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder