20 Ocak 2011 Perşembe

Önerilen öğün ve atıştırma planları

Favori yemeklerinizi değerlendirmek
Favori yemek tariflerinizi ilk kez bir araya getirdiğiniz zaman ne kadar çeşit bulabildiğinize bir bakın. Birçok insan, düzenli olarak aynı yemekleri hazırlamaya ve servis yapmaya devam eder, farkında olmadan yirmi ya da daha fazla favori yemeği tekrarlarlar. Siz de bu insanlardan biri misiniz? Evinizde en çok hazırlanan ve servis yapılan yirmi yemeği kendi kendinize düşünün ve listeleyin.

Yirmiye ulaşmakta zorluk çekiyor musunuz? Mutfakta bu kadar çok zaman geçirdiğimizde, birçok yemek tarifi biriktirdiğimizde, dosyalar ve yemek kitabı raflarına sahip olduğumuzda hissettiklerimiz şaşırtıcı değil mi?
Bu yüzden değişik yemek hazırlamak konusunda bir şeyler yapmak için zaman ayırın. Öncelikle geçen yıl boyunca hiç kullanmadığınız yemek tarifi klasör­lerini atın. İhtimal olarak eski tarifleri yakın zamanda yapmadıysanız büyük olasılıkla yakın bir zamanda da onları yapmayacaksınız. Daha sonra çekmece, ayakkabılık, klasör ya da kişisel bilgisayarınızda yeni bir yemek tarifi dosyasına başlayın. Son olarak yeni tarifleri ekleyip kaydettiğinizde, onları arşive koymadan önce bir kez deneyin. Memnun kalırsanız (aileniz de), onları uygun şekilde dosyalayın. Daha sonra dönüşümlü menünüze ya da haftalık, aylık öğün plan­larınıza dahil etmeye başlayın.

Daha sonraki bölümlerde, benim favori yemek tariflerimden bazıları da pay­laşılacaktır. Hoşunuza giden birkaçını bulun ve koleksiyonunuza ekleyin.

Kilo vermek için öğün planları oluşturmak
6. Bölümde, günlük diyete dahil olması gereken her çeşit besin grubundan porsiyon miktarı gibi önerilerde bulunmuştuk. Öneriler, hem sağlığı koruma hem de kilo verme önerilerini içeriyordu. Aşağıdaki öğün planlan bu önerileri karşılar. Aynı model temelinde örnek planlarınızı izlemeyi tercih edebilir ya da kendi kişisel planınızı oluşturabilirsiniz.

1200 ya da 1800 kalori düzeylerinde yapılan rehberleri izlemeyi tercih ederseniz, uygun bir şekilde gıda grupları porsiyonlarına uymanız gerekecektir. Bu planların size dengeli, besleyici, az kalorili yemekleri nasıl hazırlayabileceğiniz ve nasıl tüketebileceğiniz hakkında bazı fikirlerin oluşması konusunda yardım ettiğini aklınızda bulundurun. Her besin grubundan çeşitlilik ve makul porsiyonlarda birleşen dengeli gıda seçimleri yapmak sağlıklı, az yağlı yemekler için çok önemlidir. Belirli bir kalori düzeyini sürdürmek için yiyeceklerin aşırı yağ olmadan hazırlanması ve makul porsiyonlar­da tüketilmesi gerekir.

İhtiyaçlarınızı karşılamak için öğün planlarından yararlanmak
Aşağıdaki iki haftalık menü planı, kendiniz ya da aileniz için hazırlayabile­ceğiniz örnek öğün türlerini içermektedir. Her biri çok çeşitli gıda seçenekleri sunar, besin gruplarını dengeler ve yiyecekleri makul porsiyonlarda dahil eder. Kendi ihtiyacınız için kalori gereksinimlerini içeren kişiselleşmiş öğün planları, uzman bir diyetisyen tarafından sağlanmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder